Az Agrosprint Zrt. Európa legnagyobbja

Az Agrosprint Zrt. több mint 30 éves múltra tekintő zöldség- és gyümölcstermékek feldolgozásával és gyorsfagyasztásával foglalkozó magyar tulajdonú családi vállalkozás, jelenleg két magyarországi gyáregységgel rendelkezik, Karcagon és Nyírlugoson.

A vállalat 2021-2023. között több mint 8 ha-os területen valósít meg egy zöldmezős beruházást a cég eddigi feldolgozóüzeme mellett, Karcagon. Az új gyáregységben az automatizált feldolgozás 9 500 m2-en működik majd, amihez közel 6 000 m2-en -20 °C-os mélyhűtő tárolókapacitás fog kapcsolódni. A feldolgozás során keletkező szennyvíz kezeléséhez 1,5 ha-on biológiai szennyvíztisztító üzem is létesül.

A fejlesztések eredményeként a vállalt több mint 60 új munkahelyet létesít, melyhez toborzási kampányát már elindította. Folyamatosan várják a jelentkezőket a meghirdetett pozíciókra a 2022-ben elinduló új gyártóüzemi feladatokhoz. Fő termékük a fagyasztott csemegekukorica lesz, de emellett további 15 növényt (pl. zöldborsót, kukoricát, zöldbabot, szemes babot, meggyet, cseresznyét, főzőtököt, paprikát, brokkolit, karfiolt, sütőtököt) dolgoznak majd fel. Az új létesítmény gyártási kapacitása meghaladja az évi 35 000 t készterméket, ami közel 75 000 t intenzív szántóföldi nyersanyag feldolgozását jelenti, amit a vállalat kizárólag magyar termelőktől szerez be.

A jelenlegi beruházásokkal nemcsak a fejlesztendő kistérségek munkaerőpiaci körülményei javulnak, hanem a vállalat egész Alföldre kiterjedő szántóföldi növénytermesztési integrációja is. Az Agrosprint Zrt. alapanyagfeldolgozása a jelenlegi 90 000 t-ról 150 000 t-ra fog növekedni az elkövetkezendő 5 évben.

Az Agrosprint Zrt. napjainkra 35 országgal alakított ki kereskedelmi kapcsolatokat, melynek száma folyamatosan bővül és kiterjed a kontinensen kívülre is – termékeikkel 70%-ban az exportpiacokat szolgálják ki, a beruházások révén több mint 50%-os exportpiaci terjeszkedésre és új, nemzetközi piacokon való megjelenésre lesz lehetőségük.

Termékeik jelentős hányada konvencionális termékként kerül felhasználásra, de jelentős a bébiétel-alapanyag és a biotermék előállításuk is. A vállalat stratégiájának fontos részeként a jövő fókusza – a kapacitásnövelés mellett – a termékinnováció, és a háztartásokat kiszolgáló készételek fejlesztése lesz.

A magyarországi gyáregységek mellett a Romániában működő leányvállalat a gyorsfagyasztott kiskereskedelmi forgalmú zöldség- és gyümölcstermékek csomagolásával, értékesítésével foglalkozik. Mára a vállalat a román kis kiszerelésű gyorsfagyasztott zöldség- és gyümölcsszegmens piacvezetője. A másik aktív leányvállalat a Sprint-Farm Kft., mely több száz hektáron az anyacég termeléséhez szükséges zöldség- és gyümölcs alapanyagok egy részét biztosítja.